Probiotyki – dobre bakterie

Probiotyk od BEE to preparat, który zawiera żywe drobnoustroje, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W jelitach posiadamy całe mnóstwo takich bakterii – pomagają one w sprawnie przeprowadzanych procesach trawiennych.

Probiotyki – dobre bakterie

Preparaty te mają za zadanie ochronę jelit przed szkodliwymi bakteriami, pomagają zachować równowagę mikroflory przewodu pokarmowego. Są one odporne na działanie enzymów trawiennych. Regularne stosowanie poszczególnych szczepów bakterii zmniejsza częstość występowania dokuczliwych objawów chorobowych. Wspomagają one bowiem perystaltykę jelit, stymulują pracę układu odpornościowego i zwalczają dolegliwości trawienne.

Apteki – zarówno stacjonarne, jak i internetowe – oferują duży wybór preparatów probiotycznych. Preparaty z rejestracją OTC są przebadane, mają więc udowodnione działanie. Są skuteczne i bezpieczne.

Kiedy probiotyk jest potrzebny

Probiotyki mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Są niezbędne podczas antybiotykoterapii, także gdy występują zaparcia lub biegunki, w zespole jelita drażliwego oraz jego stanach zapalnych. Stosuje się je także podczas infekcji intymnych oraz w dysfunkcjach układu moczowego. Niektórzy lekarze słusznie zalecają wspomaganie pracy organizmu szczepami bakterii podczas występowania różnych alergii skórnych, przewlekłego stresu oraz podczas niewłaściwych nawyków żywieniowych – wspomagają bowiem walkę z otyłością. Stosowanie antykoncepcji, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu – to kolejne wskazania do sięgnięcia po probiotyk.

Naturalne, domowe probiotyki

Istnieje szereg naturalnych produktów, które niejako dezynfekują nasz układ trawienny. Najbardziej znane są oczywiście przetwory mleczne – kefiry, maślanki, jogurty naturalne.

Jednym z probiotyków, które możemy samodzielnie przyrządzić w domu jest kapusta kiszona. Soki z niej są pełne witamin, zwłaszcza B12, B6 i PP oraz całe mnóstwo odpowiedzialnej za odporność witaminy C. Podobne działanie mają kiszone ogórki i buraki. Podczas kiszenia namnażają się bakterie kwasu mlekowego. To one właśnie poprawiają nasze trawienie i usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.

Niesamowite właściwości prozdrowotne ma także kwas chlebowy – ale taki naturalny, tradycyjny, bez dodatku chemii i polepszaczy. To orzeźwiający napój o smaku chleba razowego – jest produkowany na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Warto go przyrządzić w domu, przepisy można znaleźć bez trudu chociażby w internecie.